Tjedni jelovnik u našoj školskoj kuhinji.
Klik na sliku vodi vas u učionicu Pseudodabar, predviđenu za vježbu zadataka za natjecanje Dabar
NACIONALNI TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA – zeleni zdravi burger
Nacionalni Tjedan školskog doručka, koji se odvijao od 10. do 14. listopada obilježili smo u našoj školi s jednim „neobičnim“ obrokom, svakom djetetu zanimljivim hamburgerom. Kako je hamburger sinonim brze hrane popularno zvane "Junk food" mi smo ga obogatili tako što smo u njega unijeli obilje zdravih sastojaka. Samo tijesto primamljive zelene boje naši kuhari zamijesili su s dodatkom tekućine dobivene filtracijom iz kuhanog špinata. Za vrijeme odležavanja pripremljen je odrezak koji sadrži tunu, naribanu tikvicu, jaja, krušne mrvice i začine. Kako bi izbjegli nezdrave umake poput kečapa, majoneze našem burgeru smo punoću okusa obogatili vrhnjem, slanutkom i pestom od bosiljka.
Ovom akcijom važno je podsjetiti djecu i njihove roditelje kako je svakoga dana važno nahranili tijelo i duh.
Istraživanja pokazuju da djeca koja doručkuju u školi: imaju bolje rezultate na testovima znanja, imaju bolju koncentraciju i pamćenje, održavaju zdravu tjelesnu masu.
Hrana koju jedemo može značajno utjecati na funkcije našeg mozga - na njegovu sposobnost fokusiranja, pamćenja i učenja. To znači da ono što i kako jedemo ne utječe samo na naše zdravlje, već i na to kako razmišljamo i kako se ponašamo.
Aktivnosti provedene u „Tjednu školskog doručka“ su usklađene s ciljevima projekta „Zdravo je pravo“ (Erasmus+ koji se provodi od lipnja 2022). Naime, jedan je od ciljeva ovoga projekta stvaranje zdravih životnih navika kod učenika.
Video pogledajte na našem YouTube kanalu:
https://www.youtube.com/watch?v=LUrb9beJ7P4
Darija Vištica, prof.