2014-10-08 20:47:39

Domaći slavonski rezanci iz učionice

Ako ste mislili kako za prave domaće rezance trebate puno vremena i kulinarskog iskustva, onda sigurno niste upoznali baku Gordanu i mamu Lidiju. Uz njih dvije, vesela družina učenika 7. a i b razreda je u samo dva školska sata zamijesila, izrezala, skuhala i pojela prave domaće slavonske rezance.

Bilo je pravo veselje i užitak gledati naše sedmaše kako se uspješno bore s oklagijama (valjalima) i prstima obloženim jajima i brašnom. Baka Gordana (Dujina baka) svojim iskusnim rukama zamijesila je prvo tijesto, a onda su se toga prihvatili i učenici. Svaki njihov pokret prstima i zamah oklagijom pratila je i mama Lidija (Leova i Lukina mama). Uskoro su na svjetlo dana počeli stizati prvi oblici: pravokutnici, kvadratići, gliste, mašnice, ufrkanci, ali i tačci s pekmezom. Bilo ih je žutih i blijedih, tvrdih i mekanih, slanih i neslanih. Ali, kada su se posuli makom, orasima, vrhnjem i kakaom, svi su nedostatci bili prikriveni. I opet smo naučili nešto novo i korisno na Danu kruha. 

Snimljene fotografije možete vidjeti u fotogaleriji.


Osnovna škola Ivana Mažuranića Vinkovci